15.10.06

SZYBKA ZUPA SZPINAKOWA

Proporcje dla 2 osób.

Składniki:

* 500 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
* 15 dag szpinaku - obrać z łodyżek, umyć i grubo posiekać
* pół piersi ugotowanego lub pieczonego kurczaka - pokroić w grubą kostkę
* ząbek czosnku - rozetrzeć z solą
* łyżka masła
* szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
* biały pieprz do smaku
* 4 łyżki ugotowanego na sypko ryżu
* 2 łyżki śmietanki kremowej

Wykonanie:

1. Bulion zagotować, wsypać szpinak i gotować przez 2 minuty.
2. Dodać mięso, gotować przez kolejne 2 minuty.
3. Dodać czosnek i gotować jeszcze przez minutę.
4. Zupę zmiksować, dodać masło i przyprawy - doprowadzić do zawrzenia i zestawić z ognia.
5. Do miseczek włożyć po dwie łyżki ryżu i wlać zupę. Dodać po łyżce śmietanki, delikatnie zamieszać widelcem i zaraz podawać.

Popularne posty