12.10.06

ZUPA GRZYBOWA

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 6 łyżek masła
* średnia cebula - pokroić w kostkę
* 0,5 kg grzybów leśnych (mogą być mieszane) - oczyścić i pokroić w plasterki, zostawić kilka małych kapeluszy w całości
* 1,2 litra bulionu drobiowego
* kilkanaście orzechów laskowych - posiekać grubo
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 2 łyżki śmietanki kremowej

Wykonanie:

1. Na jednej trzeciej masła zeszklić cebulę. Dodać pokrojone w plasterki grzyby i poddusić przez pięć minut.
2. Zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować przez ok. pół godziny na niewielkim ogniu.
3. W tym czasie podsmażyć na dwóch łyżkach masła odłożone kapelusze (w całości) wraz z orzechami. Powinny być równomiernie zrumienione.
4. Zupę zmiksować, dodając na końcu pozostałe świeże masło.
5. Przelać zupę do miseczek, na wierzchu każdej porcji ułożyć pół łyżki śmietanki, zamieszać delikatnie widelcem i posypać usmażonymi grzybami oraz orzechami.

Popularne posty