CZOSNKOWY KURCZAK
Proporcje dla 4-6 osób.
Składniki:
* 4 łyżki masła
* duża cebula pokrojona w plastry porozdzielane później na pojedyncze pierścienie
* 6-8 kawałków kurczaka o łącznej wadze ok. 1 kg (mogą to być piersi, udka lub podudzia)
* 2 łyżeczki słodkiej papryki
* łyżeczka soli
* po 4 łyżki keczupu i białego wytrawnego wina
* 6 ząbków czosnku
Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st. C. Masło włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na chwilę do piekarnika, aby się stopiło. Wyjąć naczynie z piekarnika. Pędzlem zmoczonym w maśle posmarować lekko kawałki kurczaka. Resztę masła pozostawić w naczyniu. Na dnie ułożyć pierścionki cebuli, na nich kurczaka; mięso oprószyć solą i papryką.
2. W wolne miejsca pomiędzy porcjami wetknąć ząbki czosnku. Keczup wymieszać winem i ostrożnie wlać po ściankach do naczynia (nie polewać mięsa).
3. Potrawę wstawić do piekarnika (175 st. C) i piec pod przykryciem przez 45 minut. Po tym czasie odkryć i piec do całkowitego upieczenia mięsa (jeszcze ok. 15 minut). Przed podaniem odrzucić czosnek.