18.12.06

CESARSKIE KURCZAKI

Proporcje dla 4 (danie główne) do 8 (gorąca przekąska) osób.

Składniki:

* 2 kurczaki o wadze po 1,3-1,5 kg, podzielone na ćwiartki
* łyżeczka soli
* 3/4 kostki stopionego masła (ok. 18 dag)
* 2 łyżeczki sosu worcestershire
* 2 łyżeczki przyprawy curry
* łyżeczka oregano
* pół łyżeczki zmielonych nasion białej gorczycy
* drobno posiekany ząbek czosnku
* kilka kropli sosu tabasco
* 1/3 filiżanki bulionu drobiowego

Wykonanie:

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 st. C. Ćwiartki kurczaka oprószyć solą i ułożyć w lekko natłuszczonej brytfannie skórą do dołu. Pozostałe składniki wymieszać i polać tą miksturą kurczaka.
2. Piec do miękkości, kilkanaście razy obracając porcje mięsa i polewając zbierającym się na dnie sosem. Gdy kurczaki będą prawie gotowe, na ostatnie 10-15 minut zwiększyć temperaturę piekarnika do ok. 200 st. C. Kurczaki będą dzięki temu miały chrupiącą skórkę.
3. Gotowe mięso wyjmować z brytfanny i przed podaniem krótko osączać z tłuszczu na bibule lub papierowym ręczniku.

Popularne posty