CHRUPIĄCE KURCZĘ W MAŚLE
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* kurczak o wadze ok. 1,3-1,4 kg
* 8 łyżek mąki pszennej
* ćwierć łyżeczki czarnego pieprzu
* pół łyżeczki soli
* łyżeczka słodkiej papryki
* 5 łyżek masła - stopić, lecz nie rumienić
* tłuszcz do smażenia (oliwa, olej lub frytura)
Wykonanie:
1. Kurczaka podzielić na 8 części, umyć w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć. W torbie foliowej zmieszać mąkę z przyprawami. Wkładać do torby po 2-3 kawałki kurczaka i potrząsając torbą, panierować.
2. Na patelni rozgrzać tłuszcz (warstwa grubości ok. 1 cm). Partiami smażyć na nim kawałki kurczaka. Powinny być równomiernie zrumienione ze wszystkich stron. Gotowe układać w płaskim naczyniu do zapiekania lub na blasze (powinny leżeć jedną warstwą). Posmarować je połową stopionego masła.
3. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 st. C, aż mięso będzie miękkie (ok. 35-40 minut). Po kwadransie od rozpoczęcia pieczenia posmarować mięso resztą masła.