17.12.06

KURCZAKI PIECZONE Z BIAŁYM WINEM

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 2 kurczaki o wadze po ok. 1,2 kg każdy, rozcięte na połowy
* sól i czarny pieprz do smaku
* łyżeczka słodkiej papryki
* 4 łyżki stopionego masła
* 125 ml białego wytrawnego wina

Wykonanie:

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 180 st. C.
2. Natrzeć połówki kurczaków solą, pieprzem i papryką. Ułożyć w natłuszczonej brytfannie skórą do dołu.
3. Stopione masło wymieszać z winem i częścią uzyskanego sosu posmarować mięso.
4. Wstawić do piekarnika (umieszczając naczynie na wysokości ok. 15 cm nad płomieniem) i piec przez 20 minut, od czasu do czasu smarując sosem z masła i wina.
5. Po 20 minutach połówki odwrócić i piec przez kolejne 20 minut, wykorzystując do smarowania resztę sosu.

Wariant:

Oprócz wcześniej wymienionych składników przygotować jeszcze 4 połówki brzoskwiń z puszki, dokładnie osączonych z zalewy oraz 2 łyżki stopionego masła, wymieszane z łyżką brązowego cukru.

Popularne posty