20.12.06

CHRUPIĄCY KURCZAK

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* kurczak o wadze ok. 1,2-1,4 kg
* 125 ml skondensowanego mleka
* 8 łyżek płatków kukurydzianych (śniadaniowych, o smaku naturalnym)
* łyżeczka soli
* łyżeczka glutaminianu sodu (lub przesianej przyprawy vegety)
* ćwierć łyżeczki czarnego pieprzu

Wykonanie:

1. Kurczaka podzielić na 8 porcji. Płatki zmiażdżyć wałkiem na desce, przesypać do miski, zmieszać z przyprawami.
2. Kawałki kurczaka zanurzać najpierw w mleku, a później w przygotowanej panierce.
3. Ułożyć na blasze i piec w nagrzanym do temperatury 175 st. C piekarniku. Piec przez godzinę lub do miękkości mięsa (sprawdzić widelcem).

Popularne posty