21.12.06

DUSZONE KURCZĘTA NA RÓŻOWO

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 2 kurczęta o wadze po ok. 0,9 kg, podzielone na ćwiartki
* mąka do oprószenia
* 80 ml sklarowanego masła (klarując specjalnie do potrawy należy wziąć ok. 10 dag masła)
* mała cebula drobno posiekana
* łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 250 ml bulionu ugotowanego z korpusów i szyjek (ew. bulionu drobiowego z kostki)
* 250 ml wysokoprocentowej śmietanki
* półtorej łyżki zwykłego masła
* pół łyżeczki soku z cytryny
* siekana natka pietruszki (ok. połowy dużego pęczka)

Wykonanie:

1. Ćwiartki kurcząt obsypać lekko mąką i strząsnąć jej nadmiar.
2. W rondlu rozgrzać klarowane masło i lekko, ze wszystkich stron zrumienić na nim ćwiartki kurcząt.
3. Dodać cebulę, paprykę, sól i pieprz. Przykryć naczynie i dusić na bardzo małym ogniu do miękkości mięsa. Zajmie to około 20 minut. Miękkie kawałki kurcząt wyjąć na gorący półmisek i trzymać w cieple.
4. Do sosu w rondlu dodać bulion, śmietankę i masło. Dobrze wymieszać i gotować przez minutę od zawrzenia. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i natkę pietruszki, wymieszać i polać sosem ćwiartki kurcząt na półmisku.

Popularne posty