22.12.06

FRICASSE Z KURCZAKA

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 375 ml wody
* kurczak o wadze ok. 1,3-1,4 kg - podzielić na kawałki
* cebula naszpikowana czterema goździkami
* marchew pokrojona w grubą kostkę
* łyżka soli
* po pół łyżeczki przypraw: tymianku, majeranku, rozmarynu, świeżo zmielonego czarnego pieprzu
* liść laurowy
* 4 łyżki masła
* 4 łyżki mąki
* 3 ubite żółtka
* 10 dag pieczarek, pokrojonych w plasterki i podsmażonych na maśle
* 8 całych kapeluszy pieczarek, również podsmażonych na maśle
* słodka papryka w proszku

Wykonanie:

1. Do ok. trzylitrowego rondla wlać wodę, włożyć kawałki kurczaka, dodać cebulę, marchew, liść laurowy i inne przyprawy. Przykryć pokrywą i dusić na niewielkim ogniu przez godzinę.
2. W rondelku zrobić z masła i mąki białą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem (całym), zagotować; zagęścić sos żółtkami.
3. Podgrzewać, ciągle mieszając, lecz nie dopuścić do wrzenia. Dodać usmażone plasterki pieczarek. Na środku dużego okrągłego półmiska ułożyć kurczaka, otoczyć go wieńcem z ugotowanego ryżu.
4. Kurczaka polać sosem, przybrać kapeluszami pieczarek; całość delikatnie oprószyć papryką.

Popularne posty