28.12.06

KURCZAK A LA BARBECUE

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* kurczak o wadze ok. 1,3-1,4 podzielony na porcje
* 4 łyżki tłuszczu do smażenia (oliwa lub olej)
* duża cebula, grubo pokrojona
* 3 łyżki octu winnego (6%)
* 3 łyżki brązowego cukru
* ćwierć filiżanki soku cytrynowego
* 1 filiżanka keczupu (ostrego lub łagodnego, według uznania)
* 3 łyżki sosu worcestershire
* łyżka drobnoziarnistej musztardy
* 300 ml wody
* łodyga selera naciowego - pokroić w drobną kostkę
* pół łyżeczki soli
* ćwierć łyżeczki czarnego pieprzu

Wykonanie:

1. Kawałki kurczaka obrumienić na patelni. Mięso przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 3 litrów.
2. Resztę składników dodać do tłuszczu na patelni, wymieszać, zagotować i polać kurczaka.
3. Piec przez godzinę w temperaturze 175 st. C.

Popularne posty