KURCZAK NA RYŻU I WARZYWACH
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 1 średni kurczak, podzielony na porcje
* 2 małe cebule
* 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
* 30 dag ryżu (suchego)
* 750 ml bulionu z kury
* 2 łyżeczki soli
* 2 zielone papryki
* 25 dag fasolki szparagowej (najlepiej zielonej)
* 2-3 cukinie, każda o wadze ok. 25 dag
Wykonanie:
1. Cebule pokroić w półplasterki i zezłocić na 1 łyżce oliwy. Dodać ryż i smażyć razem mieszając, aż ziarenka ryżu otoczone będą tłuszczem.
2. Przełożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego. Dodać bulion i łyżeczkę soli, wymieszać. Papryki oczyścić, pokroić w pierścienie i ułożyć na ryżu.
3. Fasolkę pozbawić włókien, ułożyć na warstwie papryki. Ostatnią warstwę warzyw stanowić będą plastry nieobranej cukinii. Na wierzchu położyć porcje kurczaka, skropić resztą oliwy i posolić.
4. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika (175 st. C). Piec przez godzinę.
Wariant:
Płyn do zalania zapiekanki zrobić z pół litra bulionu i 250 ml soku pomidorowego.