LUKSUSOWA ZAPIEKANKA Z KURCZAKA
Proporcje dla 8 osób.
Składniki:
* 4 piersi drobiowe, podzielone na połowy (powinny ważyć ok. 1,8 kg)
* sól, czarny pieprz i słodka papryka do natarcia mięsa
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki oliwy
* 2 puszki (po ok. 30 dag każda) konserwowanych serc karczochów, osączonych z zalewy
* 10 pokrojonych w plasterki pieczarek
* 3 łyżki mąki pszennej
* 250 ml bulionu drobiowego
* 50 ml wytrawnego sherry
* pół łyżeczki kawowej sproszkowanego suszonego rozmarynu
* siekana natka pietruszki
Wykonanie:
1. Mięso oprószyć solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Na średnim ogniu obsmażać połówki piersi (jeśli nie mieszczą się jedną warstwą, zrobić to na raty), rumieniąc je mocno z obu stron.
2. Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na mięsie ułożyć serca karczochów.
3. Na tłuszcz pozostały na patelni wsypać pieczarki i usmażyć je do miękkości. Wsypać mąkę i zasmażyć na złoty kolor. Stopniowo rozprowadzić zasmażkę bulionem, dodać sherry i gotować, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotowy doprawić rozmarynem.
4. Sosem polać produkty przygotowane w naczyniu do zapiekania.
5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 st. C i zapiekać potrawę pod przykryciem przez 30 minut. Mięso powinno być miękkie (sprawdzić szpikulcem). Podawać po posypaniu natką.