17.1.07

BARSZCZ KREMOWY z kuchni mikrofalowej

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 30 dag czerwonych buraków - obrać i pokroić w kostkę
* 30 dag ziemniaków - jw.
* 2 niewielkie cebule - grubo posiekać
* 2 łyżki masła
* litr gorącego bulionu drobiowego
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* 4 łyżki bardzo gęstej kwaśnej śmietany

Wykonanie:

1. Do naczynia o pojemności 2,5-3 litrów wsypać pokrojone warzywa i dodać masło. Naczynie przykryć i dusić (700 W) przez dziesięć minut.
2. Wymieszać i dalej dusić przez 5-8 minut (w zależności od rodzaju ziemniaków).
3. Zalać warzywa gorącym bulionem i raz zagotować.
4. Odstawić do ostudzenia. Zimną zupę zmiksować i doprawić.
5. Przed samym podaniem zupę należy doprowadzić do zawrzenia, rozlać do miseczek i na wierzchu każdej porcji położyć po łyżce śmietany.

Popularne posty