18.1.07

BULION DROBIOWY z kuchni mikrofalowej

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* korpus kurczaka z szyjką i ew. skrzydełkami
* niewielka cebula - pokroić w ćwiartki
* średnia marchew - pokroić w kawałki
* pół małego selera - pokroić jw.
* 6 ziaren czarnego pieprzu
* liść laurowy
* litr gorącej wody

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki włożyć do dużego naczynia (ok. 2,5-3 litry pojemności). Przykryć naczynie i gotować (700 W) przez 10 minut.
2. Zmniejszyć moc do 200 W i gotować przez 15 minut.
3. Posolić do smaku i odstawić do ostudzenia, a następnie przecedzić.
4. Gotowy bulion przechowywać w lodówce (do 48 godzin) lub zamrozić.

Uwaga:

Bulion będzie bardziej esencjonalny, jeśli mięso zostanie podpieczone w tradycyjnym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 220 st. C.

Popularne posty