15.1.07

PORADNIK - kuchnia mikrofalowa

Potrawy przygotowywane w kuchni mikrofalowej SOLIMY słabiej, niż potrawy przygotowywane w tradycyjny sposób; często także solimy je dopiero po zakończeniu procesu obróbki cieplnej.

Jeśli mamy problem z usunięciem niemiłego ZAPACHU z kuchni mikrofalowej, wówczas do miski o pojemności 250-300 ml wkładamy kawałek skórki cytrynowej, kilka kropli soku cytryny i zalewamy to zimną wodą. Odkrytą miskę wstawiamy do kuchenki i ogrzewamy (moc 700 W) przez 2 minuty. Po wyjęciu miski wycieramy wnętrze kuchenki czystą ścierką. Podobnie postępujemy, gdy mamy problem z usunięciem TŁUSZCZU z wnętrza kuchenki.

Tosty i inne potrawy posypywane tartym SEREM wstawiamy do kuchni mikrofalowej (moc 700 W) i ogrzewamy przez 5 sekund - tyle czasu wystarczy, aby ser się stopił.

Przy gotowaniu w kuchniach mikrofalowych kształt i wielkość NACZYNIA odgrywa większą rolę, niż w tradycyjnej kuchni. Niskie, a wręcz płytkie i szerokie naczynia są lepsze od wąskich i wysokich. Podobnie lepsze są naczynia o kształtach obłych (okrągłe i owalne) od naczyń kanciastych.

WARZYWA kolorowe (marchew, szpinak, brokuły, fasolka szparagowa itp.) przygotowywane w kuchni mikrofalowej zachowują po przyrządzeniu intensywniejsze kolory, niż przygotowane w sposób tradycyjny.

Popularne posty