19.1.07

POMIDOROWA KREMOWA z kuchni mikrofalowej

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* średnia marchew - pokroić w cienkie plastry
* średnia cebula - jw.
* 2 łodygi selera naciowego - jw.
* 5 łyżek masła
* 400 g puszka pomidorów w zalewie (wraz z zalewą)
* łyżeczka cukru
* 600 ml gorącego bulionu
* sól i czarny pieprz do smaku
* 2,5 łyżki mąki pszennej
* łyżka przecieru pomidorowego
* 150 ml śmietanki kremowej
* siekana nać pietruszki

Wykonanie:

1. Do naczynia o pojemności 2,5-3 litrów wsypać pokrojone warzywa i dodać połowę masła.
2. Przykryć i dusić pod przykryciem przez 9 minut (700 W). W połowie tego czasu zamieszać.
3. Dodać pomidory wraz z zalewą, cukier, połowę bulionu i przyprawy.
4. Wstawić ponownie do kuchenki i zagotować.
5. Zupę zmiksować i ew. przecedzić przez rzadkie sito.
6. Pozostałe masło włożyć do półlitrowego naczynia i roztopić je (700 W przez minutę).
7. Do masła dodać mąkę, wymieszać dokładnie i powoli rozprowadzić pozostałym bulionem. Dodać jeszcze przecier pomidorowy i ponownie wymieszać.
8. Wstawić do kuchenki na 3 cykle 1-minutowe i ogrzewać (700 W), dwukrotnie w przerwach mieszając, aby nie powstały grudki.
9. Dodać zmiksowaną zupę oraz śmietankę, wymieszać. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Jeśli potrzeba - podgrzać, lecz nie doprowadzać do zawrzenia.
10. Rozlać zupę do miseczek i podawać posypaną pietruszką.

Popularne posty