3.1.07

KURCZĘTA PIECZONE

Proporcje dla 4-8 osób.

Składniki:

* 2 średniej wielkości kurczaki (każdy o wadze ok. 1,2 kg)
* sól
* czarny pieprz
* słodka papryka
* średnia cebula bardzo drobno pokrojona
* masło

Wykonanie:

1. Kurczęta podzielić na połówki lub ćwiartki (według uznania i potrzeb). Natrzeć je dokładnie i dosyć obficie przyprawami, a następnie polać roztopionym masłem i obsypać cebulą. Poszczególne części ułożyć skórą do spodu w płaskim, szerokim naczyniu.
2. Naczynie wstawić do nagrzanego (160-165 st. C) piekarnika, umieszczając je na 1/3 wysokości. Piec przez 45-60 minut. W tym czasie kawałki należy dwukrotnie odwrócić - powinny być dobrze zrumienione. Co 15 minut trzeba je też skrapiać stopionym masłem i wytapiającym się tłuszczem.

Warianty:

1. Zrezygnować z cebuli, a w jej miejsce użyć oregano.
2. Na kilka minut przed końcem pieczenia posypać kurczęta ziarnami sezamu.

Popularne posty