12.1.07

KURCZĘ ZAPIEKANE W ŚMIETANCE

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* kurczak o wadze ok. 1,2 kg, podzielony na porcje
* 4 łyżki mąki
* pół łyżeczki soli
* pół łyżeczki kawowej świeżo zmielonego czarnego pieprzu
* 4 łyżki masła
* 5 dag pokrojonych w półplasterki pieczarek
* 500 ml śmietanki

Wykonanie:

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 st. C. Kawałki kurczaka natrzeć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące.
2. Na patelni rozgrzać masło i obrumienić mięso. Wyjąć i osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
3. Na reszcie masła przez 2 minuty przesmażyć pieczarki. Kurczaka przełożyć do dosyć głębokiego naczynia żaroodpornego, dodać pieczarki.
4. Śmietankę mocno podgrzać (lecz nie zagotowywać) i polać nią mięso. Można z wierzchu posypać jeszcze do smaku solą i pieprzem (wg uznania).
5. Piec bez przykrycia przez około pół godziny lub do chwili, gdy kurczak stanie się miękki, a sos zgęstnieje.

Popularne posty