KURCZĘTA ZAPIEKANE W ŚMIETANCE 2
Proporcje dla 6-8 osób.
Składniki:
* 2 kurczaki o wadze po ok. 1,2 kg, pokrojone na porcje
* 6 łyżek masła lub tłuszczu wytopionego z boczku
* 750 ml 18% śmietanki
* 150 ml sherry
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 st. C. Na patelni rozgrzać tłuszcz i mocno obrumienić na nim ze wszystkich stron kawałki kurcząt. Przenieść mięso do naczynia żaroodpornego z dopasowaną pokrywą.
2. Śmietankę wymieszać z przestudzonym tłuszczem, dodać sherry i przyprawy; polać kurczęta. Szczelnie przykryte naczynie wstawić do piekarnika.
3. Piec przez około 40 minut lub do miękkości mięsa. Sos nie powinien wymagać zagęszczenia. Podawać z gotowanym ryżem, wymieszanym z osączonym z zalewy groszkiem konserwowym.