11.1.07

KURCZAK ZAPIEKANY POD CEBULKAMI

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* kurczak o wadze 1-1,2 kg, podzielony na porcje
* mąka do obtaczania
* sól i pieprz do smaku
* 4 łyżki oliwy lub oleju
* zmiażdżony ząbek czosnku
* 25 dag pokrojonych w plasterki pieczarek
* kostka bulionu z kury rozpuszczona w 250 ml wody
* ćwierć filiżanki przecieru pomidorowego
* łyżka sosu worcestershire
* łyżeczka oregano
* 16 małych cebul (najlepiej białych)
* 25 dag świeżego (ew. mrożonego) zielonego groszku

Wykonanie:

1. Kawałki kurczaka przyprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące.
2. Tłuszcz rozgrzać i dodać do niego czosnek. Kawałki kurczaka zrumienić na tłuszczu, wyjąć i odłożyć.
3. Na tłuszcz włożyć pieczarki. Gdy się usmażą, zalać je bulionem, dodać przecier i przyprawy. Gotować przez pięć minut.
4. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: kurczaka, cebulki, groszek. Całość zalać sosem.
5. Piec w temperaturze 175 st. C przez godzinę lub do chwili, aż mięso będzie miękkie.

Popularne posty