MUS Z ŁOSOSIA I AWOKADO
Proporcje dla 4-6 osób.
Składniki:
* 225 g puszka łososia w sosie własnym - usunąć ości i skórę, zalewę zachować, a mięso podzielić widelcem na małe kawałki
* 3 łyżeczki żelatyny
* 6 łyżek wrzącej wody
* 2 dojrzałe owoce awokado - bardzo cienko obrać i pokroić w kostkę
* pół łyżeczki soli
* biały pieprz do smaku
* 2 filety anchois - pokroić w paski
* 3 łyżki śmietanki
* 2 białka - ubić na sztywną pianę
Do dekoracji:
* nadziewane pastą paprykową zielone oliwki
* ładne gałązki naci pietruszki
Wykonanie:
1. Żelatynę zalać wrzątkiem i mieszać, aż się rozpuści.
2. Awokado, zalewę z łososia, anchois, sól i pieprz zmiksować na gładką masę.
3. Masę przełożyć do dużej miski i wymieszać z rozpuszczoną żelatyną.
4. Do masy dodać łososia i śmietankę i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
5. Dodać pianę z białek i delikatnie przemieszać wszystko dwoma widelcami, aby piana nie straciła puszystości.
6. Przełożyć masę do formy, w której mus będzie zastygał. Można też rozłożyć do 4-6 mniejszych foremek lub miseczek. Naczynia wstawić do lodówki i wyjąć przed samym podaniem.
7. Mus wyłożyć na półmisek lub talerze deserowe i przybrać oliwkami i pietruszką.
Uwaga:
Awokado łatwo traci kolor i z tego powodu potrawę należy przyrządzić w tym dniu, w którym ma zostać podana.