30.1.07

NADZIEWANE KRĄŻKI PAPRYKI z kuchni mikrofalowej

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 2 średnie czerwone papryki - odciąć końce od strony łodygi, usunąć nasiona i białe części, można też obrać ze skórki, lecz nie jest to konieczne
* 2 średnie zielone papryki - przygotować jw.

Nadzienie:

* średnia cebula - pokroić w drobną kostkę
* łyżka oliwy
* 15 dag wątróbek drobiowych - oczyścić i pokroić w kostkę o boku 1,5-2 cm
* 2 łyżki masła
* duży zmiażdżony ząbek czosnku
* łyżeczka kawowa świeżego tymianku lub duża szczypta suszonego
* 15 dag dobrego twarożku
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Do dwulitrowego naczynia wsypać cebulę i dodać oliwę. Dusić pod przykryciem (700 W) przez 3 minuty.
2. Dodać wątróbki, masło, czosnek i tymianek. Przykryć i dusić (700 W) przez 2 minuty. Zamieszać i dusić przez kolejne dwie. Odstawić do wystudzenia.
3. Zmiksować na gładką masę, dodać twarożek, doprawić solą i pieprzem i ponownie zmiksować, aby składniki dobrze się połączyły.
4. Masą napełnić przygotowane papryki i oziębić w lodówce.
5. Ostrym nożem pokroić przekąskę w plastry o grubości 1-1,5 cm. Podawać z grzankami i masłem.

Uwaga:

Przekąski nie należy przechowywać dłużej. Można jednak przyrządzić samo nadzienie (w zamrażarce wytrzyma do 2 tygodni) i napełnić nim papryki na krótko przed podaniem.

Popularne posty