MUS Z ŁOSOSIA z kuchni mikrofalowej
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* oliwa do natłuszczenia formy
* 225-gramowa puszka łososia w naturalnej zalewie - zalewę odcedzić i zachować; rybę pozbawić skóry i ości, a następnie podzielić widelcem na małe kawałki
* łyżeczka kawowa koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki wody
* łyżka ciemnego octu winnego
* 5 łyżeczek żelatyny
* białko jaja - ubić na sztywną pianę
* 120 ml zagęszczonego, niesłodzonego mleka - oziębić w lodówce i ubić na pianę z dodatkiem łyżeczki soku cytrynowego
Do dekoracji:
* mała ostra papryka - pokroić w pierścienie
* 8 oliwek z nadzieniem paprykowym - pokroić w krążki
* 2 korniszony - pokroić w kostkę, nie obierając ich uprzednio
* gałązki naci pietruszki
Wykonanie:
1. Litrową formę do galaret (najlepiej w kształcie ryby) natrzeć oliwą.
2. Łososia zmiksować z koncentratem pomidorowym.
3. Wodę, ocet i zalewę zmieszać z żelatyną. Wstawić do kuchenki i ogrzewać bez przykrycia (700 W) przez 10 sekund, nie dopuszczając do zawrzenia. Wymieszać, aż żelatyna się rozpuści.
4. Żelatynę wlać do naczynia z łososiem, dodać pianę z białka i ubite mleko. Wymieszać delikatnie dwoma widelcami.
5. Mus przełożyć do natłuszczonej formy, wyrównać powierzchnię i wstawić formę do lodówki na 3-4 godziny.
6. Zastygnięty mus wyłożyć z formy na półmisek i ugarnirować podanymi wyżej dodatkami.