20.1.07

POMIDOROWA Z MIĘTĄ z kuchni mikrofalowej

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* duża cebula - pokroić drobno
* pół zielonej, mięsistej papryki - jw.
* 2 łyżki masła
* 45 dag świeżych dojrzałych pomidorów (obrać i pokroić drobno) lub 400 g puszka pomidorów w zalewie (wraz z zalewą)
* litr gorącego bulionu drobiowego lub pół litra, jeśli jest zalewa z pomidorów
* szczypta suszonej bazylii
* liść laurowy
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* pół łyżeczki brązowego cukru
* łyżeczka drobno posiekanej świeżej mięty
* łyżeczka drobno posiekanej naci pietruszki

Wykonanie:

1. Do naczynia o pojemności 2,5-3 litrów włożyć cebulę, paprykę i masło.
2. Przykryć i dusić (700 W) przez 5 minut, raz w tym czasie mieszając.
3. Dodać pomidory, bulion, bazylię i listek. Przykryć ponownie i gotować na takiej samej mocy przez 12 minut.
4. Sprawdzić smak i doprawić solą, pieprzem i cukrem.
5. Rozlać zupę do miseczek i posypać mieszaną zieleniną.

Uwaga:

Na dno każdej miseczki można przed wlaniem zupy wsypać po dwie łyżki ugotowanego brązowego ryżu.

Popularne posty