24.1.07

ZUPA MARCHEWKOWA z kuchni mikrofalowej

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 2 średnie cebule - pokroić w plastry
* zmiażdżony ząbek czosnku
* 3 łyżki masła
* 45 dag marchwi - pokroić w cienkie plastry
* sól i czarny pieprz do smaku
* łyżeczka kawowa nasion kolendry
* 50 ml wytrawnego sherry
* pół litra gorącego bulionu drobiowego
* pół litra mleka
* 2 łyżki posiekanej naci pietruszki

Wykonanie:

1. Do naczynia o pojemności 2,5-3 litrów włożyć cebulę, czosnek, masło, marchew, dodać przyprawy i wino.
2. Przykryć naczynie i dusić (700 W) przez 10 minut lub do chwili, gdy marchew będzie miękka (12-13 minut, nie więcej). Po pierwszych 5 minutach zamieszać.
3. Zalać gorącym bulionem, zagotować i odstawić do wystudzenia.
4. Chłodną zupę zmiksować.
5. Przed samym podaniem dodać mleko, wymieszać i podgrzać, lecz nie zagotowywać. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.
6. Wlać zupę do miseczek i posypać pietruszką.

Popularne posty