23.1.07

ZUPA Z PORÓW z kuchni mikrofalowej

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 4 średniej wielkości pory - dokładnie oczyścić i pokroić w nieduże kawałki (zarówno białą, jak i zieloną część)
* 4 małe ziemniaki - pokroić w kostkę
* 3,5 łyżki masła
* 150 ml wody
* 600 ml gorącego bulionu drobiowego
* sól i biały pieprz do smaku
* 150 ml śmietanki kremowej

Wykonanie:

1. Do naczynia o pojemności 2,5-3 litrów włożyć pory, ziemniaki, masło i zalać wodą.
2. Przykryć i dusić przez 10 minut (700 W); zamieszać i dusić przez kolejne 10 minut.
3. Wyjąć jeden lub dwa ciemnozielone kawałki pora, posiekać je i odłożyć.
4. Warzywa zalać bulionem i zagotować w odkrytym naczyniu.
5. Zupę lekko przestudzić i zmiksować.
6. Dodać śmietankę, wymieszać i podgrzać, nie doprowadzając do zawrzenia.
7. Rozlać do miseczek i posypać porem.

Uwaga:

Jeśli zupa nie jest przeznaczona do natychmiastowej konsumpcji, wówczas wykonać pierwszych pięć punktów i wstawić zupę do lodówki lub zamrozić.
Przed podaniem podgrzać ją (700 W) przez 10 minut i po wyjęciu z kuchenki domieszać śmietankę.

Popularne posty