2.2.07

DORSZ PO HISZPAŃSKU z kuchni mikrofalowej

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 4 filety z dorsza - każdy o wadze 15-20 dag

Sos:

* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* 150 ml białego półwytrawnego wina
* 150 ml wody (część może stanowić płyn pozostały po duszeniu filetów)
* sól i biały pieprz do smaku

Warstwa wierzchnia:

* 1/8 małej zielonej papryki - pokroić drobno
* 2 szalotki - jw.
* łyżka oliwy
* 2 małe pieczarki - pokroić w cienkie plastry
* 2 niewielkie pomidory - obrać, usunąć nasiona, osączyć i pokroić w plastry
* 5 dag szyjek rakowych lub mięsa krabów (ew. krewetek) z puszki
* łyżka drobno posiekanej naci pietruszki
* sól i biały pieprz do smaku

Wykonanie:

1. W naczyniu do zapiekania ułożyć filety (najlepiej promieniście, cieńszymi końcami w stronę środka), przykryć i ogrzewać z mocą 700 W przez 4 minuty.
Po tym czasie wyjąć i odstawić pod przykryciem. Po minucie odlać wytworzony płyn, który zostanie użyty do sosu.
2. Przygotować sos: do półlitrowego naczynia włożyć masło i stopić je bez przykrycia (700 W) przez 30 sekund. Dodać mąkę i wymieszać. Rozprowadzić sos winem i wodą z wywarem.
Ogrzewać sos w odkrytym naczyniu 4 razy po minucie pełną mocą, trzykrotnie w tym czasie mieszając trzepaczką rózgową, aby nie tworzyły się grudki.
Gotowy sos doprawić, przykryć i odstawić.
3. Do półtoralitrowego naczynia wsypać paprykę i cebulę, wlać oliwę; przykryć i dusić (700 W) przez 3 minuty. Po wyjęciu z kuchenki dodać pieczarki, pomidory, szyjki rakowe, natkę i przyprawy; wymieszać.
4. Rybę na chwilę wyjąć z naczynia do zapiekania. Na dno naczynia wlać sos, na nim ułożyć filety i przykryć je mieszaniną dodatków.
5. Wstawić do kuchenki i zapiekać (700 W) bez przykrycia przez 4 minuty.

Popularne posty