TOSTY Z WĘDZONĄ RYBĄ z kuchni mikrofalowej
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 35 dag wędzonej ryby morskiej (bardzo dobry będzie halibut, ale można użyć dowolnej) - obrać ze skóry i ości i podzielić widelcem na małe kawałki
* 2 jajka - ugotować na twardo i posiekać niezbyt drobno
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki pszennej
* 150 ml mleka
* świeżo zmielony czarny pieprz
* szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
* łyżeczka kawowa ostrej, drobnoziarnistej musztardy
* łyżeczka soku cytrynowego
* łyżka drobno posiekanej naci pietruszki
* 4 łyżki startego sera (najlepiej cheddara)
* trójkątne grzanki z chleba tostowego
* gałązki naci pietruszki lub (lepiej) świeża rzeżucha do dekoracji
Wykonanie:
1. Rybę podgrzać (700 W) na półmisku pod przykryciem przez 4 minuty. Odstawić przykrytą na 5 minut. Odlać 150 ml wytworzonego sosu (jeśli jest go mniej, wówczas uzupełnić ilość wrzącą wodą lub bulionem).
2. Posiekane jajka zmieszać z kawałkami ryby.
3. Przygotować sos: do litrowego naczynia włożyć masło, stopić je (1 minuta, 700 W, bez przykrycia). Dodać mąkę, wymieszać i rozprowadzić mlekiem oraz sosem z ryby. Gotować przez 4 minuty, kilkakrotnie w tym czasie mieszając, aby sos był gładki.
4. Do sosu dodać pieprz, gałkę, musztardę, sok, natkę i połowę sera, a następnie ubić go trzepaczką rózgową. Wówczas dodać rybę z jajkami i delikatnie przemieszać wszystko widelcem.
5. Mieszaninę nałożyć na grzanki, posypać resztą sera i zapiekać na półmisku przez 2 minuty.
6. Przed samym podaniem ubrać tosty zieleniną.