13.2.07

KURCZĘ WYPIEKANE W KWAŚNEJ ŚMIETANIE

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* kurczak o wadze ok. 1,2 kg, pokrojony na porcje
* sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
* mąka do obtaczania
* 4 łyżki masła
* 5 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
* 250 ml kwaśnej śmietany
* 250 ml wody
* pół łyżeczki kawowej tymianku

Wykonanie:

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 st. C. Kawałki kurczaka natrzeć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące.
2. Na patelni rozgrzać masło i obrumienić na nim kawałki kurczaka ze wszystkich stron. Gotowe przenieść do naczynia żaroodpornego z pokrywą.
3. Dodać plasterki pieczarek, polać śmietaną wymieszaną z wodą i posypać tymiankiem. Szczelnie przykryć i wstawić do piekarnika.
4. Piec do miękkości mięsa; powinno to potrwać około godziny. Podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami z wody.

Popularne posty