14.2.07

KURCZĘ Z MIGDAŁAMI

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* kurczak o wadze ok. 1,4 kg, pokrojony na porcje
* 4 łyżki masła
* drobno posiekany ząbek czosnku
* 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
* łyżka przecieru pomidorowego
* 2 łyżki mąki
* 375 ml bulionu drobiowego
* 2 łyżki sherry
* 4 łyżki płatków migdałów
* sól i biały pieprz do smaku
* łyżeczka suszonego estragonu
* 180 ml kwaśnej śmietany
* łyżka tartego parmezanu

Wykonanie:

1. W rondlu rozgrzać masło, włożyć kawałki kurczaka i zrumienić je ze wszystkich stron, a następnie wyjąć i trzymać w cieple.
2. Na tłuszcz wsypać czosnek i cebulę i smażyć na małym ogniu przez 3 minuty.
3. Dodać przecier pomidorowy wraz z mąką i podgrzewać - ciągle mieszając, do uzyskania gładkiej masy. Rozprowadzić ją bulionem z sherry i mieszając, podgrzewać do zagotowania.
4. Do wrzącego sosu włożyć kawałki kurczaka, płatki migdałów, estragon oraz sól i pieprz. Potrawę wymieszać, przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez 45-50 minut.
5. Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 200 st. C. Przenieść kawałki kurczaka na płaski półmisek żaroodporny.
6. Do sosu w rondlu dodać śmietanę, wymieszać i podgrzewać, nie zagotowując. Sosem polać kurczaka, posypać parmezanem i zapiekać do zrumienienia powierzchni potrawy.

Popularne posty