MŁODE KURCZĘTA A LA MARCELLE
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 3 młode kurczęta o wadze do 1 kg każde
* sól i słodka papryka do smaku (po ok. łyżeczce)
* pół kostki (ok. 12 dag) masła
* 180 ml białego półwytrawnego wina
* 180 ml bulionu drobiowego
* łyżka soku z cytryny
* bardzo drobno posiekana szalotka
* szczypta pieprzu cayenne
* 50 dag zielonych winogron, podzielonych na 6 gronek i schłodzonych w lodówce
Wykonanie:
1. Podzielone na ćwiartki kurczęta natrzeć solą i papryką.
2. W dużym rondlu rozpuścić masło. Obsmażać ćwiartki kurcząt przez 10 minut; powinny stać się złotobrązowe.
3. Dodać wino, połowę bulionu, sok z cytryny, szalotkę i cayenne. Rondel przykryć, zmniejszyć ogień i dusić potrawę przez 20 minut.
4. Wyjąć mięso, wlać pozostały bulion, wymieszać z resztą sosu z duszenia; pogotować przez kilka minut, ewentualnie doprawić.
5. Na środku okrągłego półmiska ułożyć oziębione winogrona, wokół nich ćwiartki kurcząt, a w sosjerce podać sos.