ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM z kuchni mikrofalowej
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 4 świeże śledzie (8 filetów) - po odfiletowaniu powinny łącznie ważyć ok. 70-80 dag
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* 2 łyżki zmrożonego masła - posiekać
* średnia cebula - drobno posiekać
* łyżka utartego żółtego sera (najlepiej cheddar)
Sos:
* łyżka masła
* łyżka mąki
* łyżka bardzo ostrej, drobnoziarnistej musztardy
* 4 łyżki mleka
* sos który puściły śledzie po upieczeniu
* 150-300 ml wrzącej wody (ilość uzależniona od tego, ile wcześniej dodaliśmy sosu)
* łyżka utartego żółtego sera (najlepiej cheddar)
Wykonanie:
1. Filety natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć na płaskim półmisku (stroną wewnętrzną do dołu), posypać kawałkami masła, przykryć i dusić (700 W) przez 3 minuty. Po tym czasie odwrócić, ponownie przykryć i dusić przez kolejne 3 minuty. Nie odkrywając odstawić.
2. W półlitrowym naczyniu udusić na takiej samej mocy pod przykryciem cebulę - bez żadnych dodatków, przez 2 minuty. Odstawić przykrytą.
3. Przyrządzić sos: w litrowym naczyniu przez minutę stopić masło, dodać mąkę, wymieszać, rozprowadzić mlekiem, sosem z duszenia śledzi oraz wodą. Wstawić bez przykrycia na moc 700 W i gotować przez 4 minuty. W tym czasie trzykrotnie zamieszać, aby sos był gładki. Do gotowego sosu wsypać łyżkę sera i szybko zamieszać.
4. Cebulę rozłożyć na filetach, polać sosem i posypać serem. Zapiekać przez 3 minuty bez przykrycia (700 W) lub wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika (200 st. C).