WĘDZONY ŁUPACZ ZAPIEKANY z kuchni mikrofalowej
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 70 dag wędzonego łupacza (można go zastąpić dorszem lub flądrą) - obrać ze skóry i ości, podzielić na małe kawałki
* 120 g puszka groszku - osączyć z zalewy
* 10 dag utartego sera (najlepiej pół na pół cheddar i parmezan)
* sól i biały pieprz do smaku (z solą należy uważać - ryba i groszek zawierają już sól)
Sos:
* 4 łyżki masła
* 4 łyżki mąki pszennej
* 750 ml mleka
Puree:
* 1 kg ziemniaków - obrać i pokroić w kostkę o boku 2 cm
* 4 łyżki mleka
* 4 łyżki masła
* łyżka drobno posiekanego koperku
* sól do smaku
Wykonanie:
1. Przygotować puree: ziemniaki włożyć do dwulitrowego naczynia, dodać mleko i masło, przykryć i gotować (700 W) przez 10-11 minut (w zależności od rodzaju ziemniaków). Ugotowane wyjąć i zostawić pod przykryciem na 3 minuty, a następnie rozetrzeć na puree, dodać koperek i posolić do smaku.
2. Z gotowego puree utworzyć obramowanie wokół brzegów półmiska, na którym potrawa będzie zapiekana.
3. Przygotować sos: w litrowym naczyniu stopić przez minutę (700 W) masło, wymieszać z mąką i rozprowadzić mlekiem. Podgrzewać przez 6 minut, kilka razy w tym czasie mieszając, aby sos był gładki.
4. Do sosu dodać groszek, dwie trzecie startego sera, rybę. Delikatnie zamieszać dwoma widelcami, doprawić solą i pieprzem. Gotową mieszaninę wyłożyć na półmisek, w środek kręgu z ziemniaków. Po wierzchu posypać resztą sera.
5. Zapiekać przez 5 minut (700 W).
Uwaga:
1. Zamiast dużego półmiska można użyć kokilek i przyrządzić sześć porcji zapiekanki.
2. Zapiekać potrawę można również w nagrzanym do 200 st. C tradycyjnym piekarniku.