PILAW Z WĘDZONEJ RYBY z kuchni mikrofalowej
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 40 dag wędzonego łupacza (ew. dorsza lub flądry) - obrać ze skóry i ości, podzielić na małe kawałki
* łyżka oliwy
* 2 łyżki masła
* średnia cebula - posiekać
* średnia zielona papryka - pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm
* 15 dag suchego brązowego ryżu (ok. 8-9 łyżek)
* 500 ml bulionu drobiowego
* łyżeczka kurkumy
* 2 średnie pomidory - obrać ze skórki i pokroić w kostkę
* świeżo zmielony pieprz, najlepiej kolorowy, ale może być również czarny, biały lub zielony
* 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
Wykonanie:
1. Do trzylitrowego naczynia wlać oliwę, dodać masło, cebulę i paprykę, dusić pod przykryciem (700 W) przez 3 minuty.
2. Do uduszonych warzyw wsypać ryż i kurkumę, zalać gorącym bulionem i podgrzać do zawrzenia.
3. Przykryć naczynie i gotować (700 W) przez 20-25 minut (czas gotowania jest uzależniony od rodzaju ryżu). Gotowy ryż wyjąć i odstawić - ciągle pod przykryciem - na 7 minut.
4. Rybę włożyć do dwulitrowego naczynia, przykryć i podgrzewać przez 4 minuty.
5. Podgrzaną rybę oraz pomidory dodać do ryżu, przyprawić pieprzem (potrawa powinna być pikantna), a następnie wymieszać i ogrzewać bez przykrycia przez 3 minuty.
6. Przed samym podaniem wymieszać z nacią pietruszki.