MAKRELE MARYNOWANE W CYDRZE z kuchni mikrofalowej
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* duża cebula - pokroić w plastry, które porozdzielać na pierścienie
* 300 ml cydru
* 3 łyżki masła
* 3 świeże makrele (6 filetów)
* 3 łyżki mąki do obtaczania (przepis poniżej)
* 9 ziaren pieprzu czarnego
* 6 ziaren ziela angielskiego
* 3 ziarna jałowca
* 3 liście laurowe
* 3 goździki
* kawałek kory cynamonu - połamać na małe kawałki
Mąka do obtaczania:
* 3 łyżki mąki pszennej
* 3 łyżki otrębów
* łyżeczka kawowa soli
* pół łyżeczki kawowej czarnego pieprzu
Wykonanie:
1. Cebulę włożyć do litrowego naczynia, skropić dwiema łyżkami cydru, przykryć i dusić (700 W) przez 5 minut.
2. Filety obtoczyć w mące.
3. W dużym płaskim naczyniu przez minutę stopić masło.
4. Na maśle ułożyć filety (częścią wewnętrzną do dołu), przykryć naczynie i dusić przez 3 minuty, odwrócić rybę i dusić przez 4 minuty.
5. Na filetach równomiernie rozłożyć cebulę, pomiędzy filetami porozkładać przyprawy, wszystko podlać cydrem, przykryć i dusić przez 10 minut (700 W).
6. Po wyjęciu z lodówki ostudzić w sosie, chłodne wstawić do lodówki (można przełożyć w raz z sosem i przyprawami do mniejszego naczynia).
7. Podawać następnego dnia (dobę po przyrządzeniu) z gorącymi ziemniakami (gotowanymi lub pieczonymi) i świeżym masłem.
Uwaga:
Makrele można przechowywać w lodówce przez 3-5 dni.