MAKRELE W SOSIE AGRESTOWYM z kuchni mikrofalowej
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 4 świeże makrele (8 filetów)
* mąka do obtaczania - przepis poniżej
* 2 łyżki masła
Sos agrestowy:
* 20 dag świeżego agrestu (najlepiej zielonego)
* 4 łyżki wrzącej wody
* 4 łyżki cukru
* 2 łyżki masła
* szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
Mąka do obtaczania:
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki otrębów
* łyżeczka kawowa soli
* pół łyżeczki kawowej czarnego pieprzu
Wykonanie:
1. Przyrządzić sos: agrest włożyć do półtoralitrowego naczynia, podlać wodą, przykryć i dusić (700 W) przez minutę, zamieszać i dusić przez kolejną minutę.
2. Gotowy sos przetrzeć przez sito i przelać ponownie do naczynia, w którym był gotowany. Dodać cukier, masło i gałkę. Gotować (700 W) pod przykryciem przez 3 minuty; odstawić.
3. Filety obtoczyć w mące.
4. Masło przez minutę roztapiać w płaskim naczyniu, następnie włożyć filety (częścią wewnętrzną do dołu), przykryć naczynie i dusić je (700 W) przez 5 minut.
5. Filety odwrócić na drugą stronę, dusić przez kolejne 5 minut, odkryć i ogrzewać jeszcze przez dwie minuty, po czym przełożyć na półmisek lub bezpośrednio na talerze.
6. Przez minutę podgrzać sos i przelać go do sosjerki, aby biesiadnicy sami mogli polać nim rybę dopiero na talerzach.
Uwaga:
1. Do sosu można dodać nieco zielonego barwnika spożywczego, aby uzyskać intensywny kolor.
2. W podobny sposób można przyrządzić świeże śledzie.