16.2.07

UDKA CURRY POD MAJONEZEM

Proporcje dla 4-6 osób.

Składniki:

* kilogram podudzi kurcząt
* 15 dag bułki tartej lub rozkruszonych płatków kukurydzianych
* łyżeczka soli cebulowej
* łyżeczka soli czosnkowej
* pół łyżeczki pieprzu czarnego
* pół łyżeczki suszonego cząbru
* pół łyżeczki glutaminianu sodu (ew. przesianej vegety)
* łyżeczka lub więcej (jeśli preferuje się potrawy ostro przyprawione) proszku curry
* 250 ml gęstego majonezu

Wykonanie:

1. Zmieszać bułkę tartą lub płatki z sypkimi przyprawami. Obtoczyć podudzia w panierce. Ułożyć je promieniście w natłuszczonym płaskim i okrągłym naczyniu żaroodpornym.
Kawałki nie powinny się ze sobą stykać.
2. Piec przez kwadrans w temperaturze 200 st. C. Przez ten czas powinny się zrumienić. Pokryć każde podudzie warstwą majonezu i zmniejszyć temperaturę do 150 st. C.
3.Zapiekać przez godzinę. Mięso powinno być miękkie, lecz nie suche.

Popularne posty