PIECZONE KURCZĘTA W SOSIE LIMONKOWYM
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 3 małe kurczęta (o wadze nie przekraczającej 1 kg), podzielone na ćwiartki
* 3 łyżeczki glutaminianu sodu
* sól i czarny pieprz do smaku
Sos:
* 125 ml oleju kukurydzianego lub oliwy z oliwek
* 125 ml soku z limonek
* 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
* 2 łyżki suszonego estragonu
* łyżeczka soli
* pół łyżeczki zielonego sosu tabasco
Wykonanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 st. C. Każdą ćwiartkę kurczęcia natrzeć glutaminianem, solą i pieprzem.
2. W piekarniku na wysokości ok. 15 cm nad płomieniem umieścić ruszt, a pod nim tacę na spływający sos i tłuszcz. Na ruszcie ułożyć ćwiartki kurcząt skórą do dołu.
3. Składniki sosu dokładnie z sobą wymieszać. Posmarować częścią sosu mięso. Piec, smarując i odwracając co pewien czas, przez około godzinę.
Uwaga:
Jeśli zależy nam na bardziej intensywnym smaku kurcząt, należy je przed pieczeniem na kilka godzin zamarynować w sosie i dopiero potem postępować według przepisu.