19.2.07

PIECZONE KURCZĘTA W SOSIE LIMONKOWYM

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 3 małe kurczęta (o wadze nie przekraczającej 1 kg), podzielone na ćwiartki
* 3 łyżeczki glutaminianu sodu
* sól i czarny pieprz do smaku

Sos:

* 125 ml oleju kukurydzianego lub oliwy z oliwek
* 125 ml soku z limonek
* 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
* 2 łyżki suszonego estragonu
* łyżeczka soli
* pół łyżeczki zielonego sosu tabasco

Wykonanie:

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 st. C. Każdą ćwiartkę kurczęcia natrzeć glutaminianem, solą i pieprzem.
2. W piekarniku na wysokości ok. 15 cm nad płomieniem umieścić ruszt, a pod nim tacę na spływający sos i tłuszcz. Na ruszcie ułożyć ćwiartki kurcząt skórą do dołu.
3. Składniki sosu dokładnie z sobą wymieszać. Posmarować częścią sosu mięso. Piec, smarując i odwracając co pewien czas, przez około godzinę.

Uwaga:

Jeśli zależy nam na bardziej intensywnym smaku kurcząt, należy je przed pieczeniem na kilka godzin zamarynować w sosie i dopiero potem postępować według przepisu.

Popularne posty