UDKA PO DIABELSKU
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* kilogram podudzi kurcząt
* 3 łyżki masła
* niepełna łyżka soli
* świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 2 łyżeczki zmiażdżonych nasion czarnej gorczycy
* 125 ml śmietanki lub skondensowanego mleka
* 125 ml wody
Wykonanie:
1. Podudzia lekko zrumienić na maśle, przyprawić solą i pieprzem, obrumienić na brązowo.
2. W płaskim naczyniu do zapiekania ułożyć podudzia (dosyć ciasno, naprzemiennie góra-dół). Polać masłem, w którym się smażyły.
3. Gorczycę wymieszać na pastę z ciepłą wodą; dodać śmietankę. Sosem równomiernie polać mięso. Zapiekać w temperaturze 175 st. C przez 30-40 minut lub do miękkości mięsa.