PIERSI KURCZAKA A LA KING
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 4 ugotowane w bulionie piersi kurczaków
* 8 kapeluszy pieczarek, pokrojonych w plasterki
* pół zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
* mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę
* 4 łyżeczki sherry
* 3 łyżki masła (ok. 6 dag)
* 3 łyżki mąki
* 250 ml śmietanki
* 250 ml bulionu
* 2 żółtka
* ostra papryka w proszku do smaku
Wykonanie:
1. Pieczarki i obie papryki podsmażyć w niewielkiej ilości masła, dodać paprykę w proszku, zdjąć z ognia.
2. Z masła, mąki, bulionu i śmietanki zrobić biały sos (jeśli będzie zbyt gęsty, dodać więcej śmietanki).
3. Do sosu dodać pieczarki, paprykę i mięso, zmniejszyć ogień, dodać ubite żółtka i podgrzewać, ciągle mieszając. Nie zagotowywać.
4. Wlać sherry, ewentualnie doprawić (solą, ostrą papryką) i jeszcze chwilę podgrzewać, nie dopuszczając do wrzenia.
Uwaga:
Jako danie obiadowe potrawę podać w wieńcu z ugotowanego ryżu lub makaronu; jako małe danie - na grzankach.