PIERSI Z KURCZAKA PO KALIFORNIJSKU
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 4 piersi z kurczaka lub młodej kury
* ćwierć kostki masła (ok. 6 dag)
* duża cytryna o cienkiej skórce, wyszorowana i sparzona wrzątkiem
* sól i biały pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania natłuścić i ułożyć w nim mięso skórą do góry. Skropić częścią roztopionego masła.
2. Cytrynę pokroić w cienkie plastry (nie obierając). Plastrami dokładnie (powinny na siebie zachodzić) przykryć mięso.
3. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st. C. Piec kurczaka przez 50 minut lub do miękkości mięsa. W trakcie pieczenia od czasu do czasu skrapiać kurczaka masłem i wytwarzającym się sosem.
4. Podawać na gorąco, udekorowanego plastrami cytryny. Jeśli chcemy podawać na zimno, cytrynę należy odrzucić.