23.2.07

PRASOWANY KURCZAK

Proporcje dla 10 osób.

Składniki:

* brojler o wadze ok. 1,6-1,8 kg
* marchew
* cebula
* goździk
* 2 ziarna czarnego pieprzu
* półtorej łyżeczki soli
* 6 jajek ugotowanych na twardo
* pół dużego pęczka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

1. Kurczaka obrać ze skóry, podzielić na kawałki (wraz z kośćmi), zalać wrzątkiem tak, aby był przykryty. Dodać całą marchew, plasterki cebuli, goździk, pieprz i sól.
2. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć kurczaka, a bulion odparować do objętości 400 ml i przecedzić.
3. Kurczaka dokładnie obrać z kości i chrząstek. Mięso pokroić w kostkę, jajka w plasterki.
4. W szklanym naczyniu układać naprzemiennie warstwami: jajka, kurczaka i natkę. Pierwszą warstwę powinny stanowić plastry jajek, ostatnią - pietruszka. Gdy składniki się wyczerpią, zalać wszystko bulionem.
5. Na wierzchu położyć kilkakrotnie złożoną folię aluminiową, na niej deseczkę. Całość obciążyć (np. słoikami z wodą) i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem wyjąć z formy i pokroić na plastry.

Popularne posty