PORADNIK - czosnek, imbir, masło
Świeżego IMBIRU nie musimy obierać przed rozdrobnieniem. Wystarczy umyć, a potem posiekać lub utrzeć na tarce z tworzywa.
Sposób przechowywania większej ilości CZOSNKU:
Obrane ząbki ułożyć w małych słoikach i zalać do pełna oliwą. Zamknąć szczelnie i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Ząbki używać tak, jak świeże (można siekać i miażdżyć). Dodatkowo oliwa doskonale nadaje się do sałatek oraz wszędzie tam, gdzie potrzebny jest aromat czosnku, ale bez fizycznej obecności czosnku (np. możemy na niej smażyć mięso lub warzywa).
MASŁO z bułką tartą do polewania warzyw:
Na suchej patelni rumienimy przesianą tartą bułkę na pożądany, złocisty kolor. Zdejmujemy patelnię z ognia i po 10 sekundach dodajemy odpowiedni kawałek masła i mieszamy. Natychmiast polewamy potrawę. Przygotowana w ten sposób bułka nie rozmięknie, a masło się nie przypali.