TOSTY Z NEWBURGA
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 50 dag gotowanego lub pieczonego mięsa z kurczaka, pokrojonego w niezbyt dużą kostkę
* 4 łyżki masła
* 2 średnie kapelusze pieczarek, pokrojone w półplasterki
* 50 ml wytrawnego sherry
* pół łyżeczki kawowej soli
* szczypta białego pieprzu
* 250 ml śmietanki
* 3 żółtka
* gorące grzanki z chleba tostowego
* słodka papryka w proszku do smaku
Wykonanie:
1. Na patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki i smażyć je, aż będą prawie miękkie; wówczas dodać kurczaka, połowę sherry, sól i pieprz. Wszystko dusić na małym ogniu, aż grzyby bedą zupełnie miękkie.
2. Przygotować podwójny garnek do gotowania w kąpieli wodnej (au bain-marie), do dolnej części nalać wrzątku i wstawić na średni ogień, do górnej przełożyć mieszaninę z patelni.
3. Dodać śmietankę, resztę sherry oraz żółtka lekko ubite z dodatkiem sosu z pieczarek.
4. Całość podgrzewać, ciągle mieszając, do zgęstnienia. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Podawać na gorących tostach, w ostatniej chwili lekko oprószając papryką.