DORSZ "PIĘĆ SMAKÓW"
Proporcje dla 2 osób.
Składniki:
* 30 dag filetów z dorsza - pokroić w paski grubości 1,5 cm
* łyżka wytrawnego sherry
* pół łyżeczki kawowej soli
* 2 łyżki mąki kukurydzianej
* 2 łyżki oleju
Sos "pięć smaków":
* 4 łodygi szczypioru - posiekać drobno
* 4 ząbki czosnku - zmiażdżyć
* pół łyżki utartego kłącza imbiru
* pół łyżki płatków chilli
* półtorej łyżki sosu sojowego
* półtorej łyżki czerwonego octu winnego
* łyżka zimnej wody
Wykonanie:
1. Kawałki ryby posolić, skropić sherry i odstawić na kwadrans.
2. Składniki sosu wymieszać w słoiku.
3. Rybę obtoczyć w mące. W woku rozgrzać olej, dodać rybę i usmażyć ja na rumiano ze wszystkich stron.
4. Zwiększyć ogień i do usmażonej ryby jednym ruchem wlać sos, wymieszać i podgrzać silnie, lecz nie zagotowywać. Podawać natychmiast.