ŚLEDZIE Z PASTĄ JAJECZNĄ
Proporcje dla 8 osób.
Składniki:
* 8 filetów śledzi solonych bez skóry
* szczypiorek pokrojony w dosyć długie kawałki
Pasta jajeczna:
* 4 jajka na twardo - drobno posiekać
* 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
* 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
* łyżka majonezu
* łyżeczka musztardy
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Sos:
* 8 łyżek majonezu
* 2 łyżeczki słodkiej papryki
* szczypta cajenne
Wykonanie:
1. Składniki pasty dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być raczej ścisła.
2. Składniki sosu wymieszać w słoiku, zakręcić i odstawić.
3. Pastę równomiernie rozłożyć na filetach, brzegi spiąć wykałaczką. Filet powinien stanowić opaskę wokół pasty. Po uformowaniu przekąski ułożyć filety na półmisku i przykryć folią.
4. Filety i sos wstawić do lodówki na godzinę lub do 6 godzin, jeśli jest taka potrzeba.
5. Przed samym podaniem filety dekoracyjnie polać sosem i udekorować pasmami szczypiorku.