31.3.07

DWA W JEDNYM Z DROBIU

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 4 podudzia kurczaka
* pierś kurczaka bez skóry - zostawić w całości nie rozdzielając na połowy
* przyprawa "kamis staropolska do drobiu" - pół opakowania
* 4 łyżki oliwy
* 2 papryki (żółta i zielona) - pokroić w kostkę
* 4 średnie cebule - pokroić w grubą kostkę
* 2 małe marchwie - pokroić w cienkie plastry
* 4 pieczarki - kapelusze pokroić w plastry, trzonki - drobno posiekać
* 2 niedojrzałe banany - pokroić w plastry
* kostka bulionu drobiowego
* sól i czarny pieprz do smaku (tego ostatniego dosyć sporo)

Wykonanie:

1. Mięso natrzeć przyprawą do drobiu, włożyć do miski i odstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.
2. W rondlu rozgrzać oliwę i szybko obrumienić na niej porcje mięsa, po czym wyjąć je z oliwy i odstawić.
3. Do rondla włożyć warzywa i pieczarki. Smażyć do lekkiego zrumienienia.
4. Dodać banany, chwilę przesmażyć mieszając, a następnie dodać mięso i bulion, podlać wrzątkiem (w ilości ok. 5 cm wysokości rondla), lekko posolić i dosyć obficie posypać czarnym mielonym pieprzem.
5. Rondel przykryć pokrywą i dusić potrawę na niewielkim ogniu przez godzinę. Nie mieszać, lecz tylko w razie potrzeby potrząsnąć rondlem.
6. Po godzinie zredukować ogień do minimalnego i dusić jeszcze przez 30-45 minut.
7. Podudzia podać z częścią sosu na gorąco (z dodatkiem ryżu lub ziemniaków), pierś po ostudzeniu w sosie wstawić do lodówki i podawać na zimno wraz z sosem. Przed samym podaniem można oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Popularne posty