30.3.07

ŚLEDZIE Z ANCHOIS

Proporcje dla 4-8 osób.

Składniki:

* 8 filetów ze śledzi solonych (bez skóry) - przekroić każdy wzdłuż na połowy
* utłuczony lub grubo zmielony czarny pieprz
* 16 filecików anchois
* 2 ostre czerwone papryczki - pozbawić ogonka i nasion, pokroić w poprzek w pierścienie, powinno być 16 kawałków
* 4 nieduże ząbki czosnku - przekroić każdy wzdłuż na ćwiartki
* 16 długich łodyżek szczypiorku - sparzyć przez 15 sekund we wrzątku

Marynata:

* 200 ml oliwy
* sok z jednej limonki
* niewielka gałązka świeżego rozmarynu
* liść laurowy
* ostra czerwona papryczka - pozbawić ją ogonka i nasion, pokroić w poprzek w cieniutkie pierścionki
* 2 ząbki czosnku - pokroić w plasterki
* 4 filety anchois - rozetrzeć na pastę

Wykonanie:

1. Składniki marynaty wlać do niedużego słoika i odstawić na dwie doby w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.
2. W środek każdego pierścionka papryki włożyć ćwiartkę ząbka czosnku.
3. Połówki filetów dosyć obficie posypać pieprzem. Wzdłuż każdego z nich ułożyć filecik anchois. Owinąć je wokół nadzianych czosnkiem kawałków papryki. Związać każdy (dosyć mocno, lecz ostrożnie) pasemkiem szczypiorku.
4. Przygotowane roladki ułożyć pionowo obok siebie na szerokim i raczej głębokim półmisku.
5. Marynatę lekko (do temperatury ok. 40 st. C) podgrzać w kąpieli wodnej. Wyjąć z niej rozmaryn i liść laurowy.
6. Ciepłą marynatą zalać roladki ze śledzi i poczekać, aż wystygną. Wówczas przykryć półmisek folią i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Popularne posty