ŚLEDZIE Z JABŁKIEM W SOSIE JOGURTOWYM
Proporcje dla 2-4 osób.
Składniki:
* 4 duże filety z solonych śledzi (bez skóry) - jeśli potrzeba, wymoczyć przez pół godziny, osączyć i podzielić każdy w poprzek na 4 kawałki
* duża cebula - pokroić w cienkie plastry
* 4 średnie ogórki konserwowe - pokroić w plasterki
* duże czerwone jabłko (bez gniazda nasiennego, ale ze skórką) - pokroić w cienkie ćwierćplasterki i skropić sokiem cytrynowym
* 4 łyżki majonezu
* pół pojemnika jogurtu naturalnego
* łyżka kaparów
* sok cytrynowy, sól (ostrożnie!) i biały pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Kawałki filetów ułożyć na półmisku, przekładając plastrami cebuli.
2. Część jabłek, ogórków i kaparów odłożyć do dekoracji.
3. Majonez wymieszać z jogurtem, jabłkami, ogórkami i kaparami. Doprawić solą, pieprzem i sokiem.
4. Sosem polać śledzie i odstawić na kwadrans do lodówki.
5. Przed podaniem udekorować pozostawionymi składnikami.