24.3.07

DWA W JEDNYM Z WIEPRZOWINY

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 1 kg żeberek wieprzowych
* 50 dag surowego boczku w jednym kawałku wraz ze skórą
* 4 łyżki oliwy
* kostka bulionu drobiowego - przekroić na ćwiartki
* nieduża marchew - przekroić w poprzek na 4 kawałki
* 8 małych cebul - pokroić w ćwiartki
* 4 duże ząbki czosnku - grubo posiekać
* 2 duże kwaśne jabłka (np. antonówki) bez skóry i nasion - pokroić w kawałki
* 1-2 ostre czerwone papryczki - pozbawić nasion i pokroić w cienkie paski
* kieliszek wiśniówki ew. jakiejś nalewki owocowej (nie jest to dodatek niezbędny)
* łyżeczka do łyżki cukru (ilość zależy od tego, jak kwaśne są jabłka i jak kwaśny chcemy mieć sos)
* łyżeczka tylko jednej z podanych w nawiasie przypraw (nasiona kminku, nasiona kopru ogrodowego, majeranek)
* pół łyżeczki marynowanych nasion czerwonego pieprzu - zgnieść nożem na desce (to też nie jest dodatek niezbędny)
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Żeberka podzielić na porcje. Skórę boczku głęboko naciąć nożem, tworząc kratkę.
2. W dużym rondlu silnie rozgrzać oliwę. Włożyć boczek (skórą do dołu) i smażyć, aż się mocno zrumieni; następnie szybko obsmażyć boczek z pozostałych stron. Wyjąć i odstawić, a na tłuszcz wrzucić porcje żeberek i obsmażyć je z obu stron na rumiano.
3. Do rondla ponownie włożyć boczek (skórą do dołu), a dookoła kawałki żeberek. Mięso posypać solą i pieprzem (tym ostatnim dosyć obficie).
4. Na żeberkach równomiernie ułożyć pokrojone warzywa i jabłka, kawałki kostki bulionowej, posypać wybraną przyprawą (jeśli jest to koper lub kminek), dodać marynowany pieprz i zalać wrzącą wodą w takiej ilości, aby prawie przykryła warzywa.
5. Przez godzinę dusić na małym ogniu pod przykryciem. Nie mieszać, a jedynie od czasu do czasu poruszać rondlem.
6. Zmniejszyć ogień do minimalnego, posypać warzywa po wierzchu cukrem i majerankiem (jeśli to tę przyprawę wybraliśmy) i skropić wiśniówką. Ponownie przykryć i dusić jeszcze przez godzinę, dalej bez mieszania.
7. Zestawić potrawę z ognia i pozostawić, aż zupełnie ostygnie.
8. Wyjąć boczek i wstawić go do lodówki, aby stężał, a następnie odkroić skórę. Mięso pokroić w cienkie plastry - na zimną kolację lub do kanapek.
9. Żeberka w sosie podawać na ciepło, np. z ziemniakami z wody. Z sosu można wyjąć marchew, a resztę zmiksować na gładko; można również pozostawić tak jak jest, z widocznymi kawałkami warzyw.

Popularne posty